Пошук
Плавлений сир - популярний молочний продукт в'язкої консистенції, який отримують з сичужних сирів за особливою технологією при високій температурі.
Плавлений сир - продукт сучасний, рецепт виготовлення якого був відкритий в 1911 році. Авторство належить Вальтеру Гарбер, жителю швейцарського міста Туні. Методика була запатентована в 1916 році Джеймсом Крафтом, власником «Kraft Foods». Але масове виробництво почалося тільки в 50-х роках ХХ століття. А знамениті сирки «Дружба» в СРСР з'явилися в 1933 році, але технологія для їх виготовлення використовувалася також швейцарська.
Вважається, що ідея приготування пов'язана з сиром брі, який всередині має текучу консистенцію. Елітний французький сорт довгий час був доступний далеко не всім, тому винахідники шукали можливість створити його більш дешевий і не менш смачний аналог.
У порівнянні з твердими плавлені засвоюються практично на 100%, в них набагато нижче вміст холестерину. При цьому в складі продукту є багато інших корисних елементів:
  • Кальцій.
  • Натрій.
  • Фосфор.
  • Амінокислоти.
  • Жирні напівнасичені кислоти.
  • Жиророзчинні вітаміни: А, D, E.
Енергетична цінність (калорійність) різних сортів коливається в діапазоні 220-360 ккал. Це робить плавлений сир поживним продуктом, корисним для формування кісткової тканини, зубів, нігтів і волосся. Також це природне джерело білка, необхідного для нормального росту і розвитку м'язів, фукціонірованія мозку.